flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засідання РСУ: у судах необхідно вирівняти навантаження на суддів

10 червня 2022, 15:43

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України Богдана Моніча щодо необхідності подолання різного рівня судового навантаження у найбільш завантажених судах України, Рада вирішила звернутися до Голови Верховного Суду з пропозицією.

Суть пропозиції і звернення полягає у тому щоб після завершення процедури відряджень суддів з тимчасово окупованих територій, оголосити процедуру відрядження суддів для усіх суддів з метою подолання різного рівня судового навантаження у найбільш завантажених судах України.

У цьому зв'язку Рада суддів України рекомендувала зборам суддів відповідних судів інформувати Голову Верховного Суду про реальну кількість суддів, яких можливо розмістити у суді з урахуванням стану матеріально-технічного забезпечення суду (наявність службових кабінетів, залів судових засідань, оргтехніки тощо).

"Ви знаєте, що у нас роками накопичувалася проблема, яка полягає в тому, що у нас є цілий рад судів, які працюють із шаленим навантаженням. Проблема системна, вона не вирішується роками, як я вже сказав, тому що фактично заблоковані всі процедури призначення та переведення суддів", - підкреслив Богдан Моніч.

Він також навів окремі статистичні дані навантаження на суддів по судах за 2021 рік (вони розміщені на сайті Ради суддів України у розділі "Документи", підрозділ "Нормативи навантаження") та за І квартал 2022 року.

"Зрозуміло, що ці показники неспівмірні, бо держава знаходиться у стані війни й у нас є окуповані території, на яких про роботу судів та присутність законів навіть не йдеться, але вже зараз ми бачимо збільшення кількості справ, які надходять у суди і, що прикметно, за незначних змін, ті суди, які мали надмірне навантаження, так його й мають. Тому це питання потребує нагального вирішення" – наголосив Богдан Моніч.

Нагадаємо,що 22 березня 2022 року, набув чинності прийнятий Верховною Радою України 15 березня 2022 року Закон України "Про внесення змін до розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення сталого функціонування судової влади в період відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя" № 2128-ІХ.

Згідно з нормами Закону № 2128-ІХ Розділ XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України "Про судоустрій і статус суддів" доповнено пунктами 55 і 56.

Зокрема пунктом 56 установлено, що тимчасово, в період дії надзвичайного чи воєнного стану та протягом 30 днів після дня його скасування (припинення) і за умови відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя, Голова Верховного Суду приймає рішення про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді.