flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада доручила уряду подумати над заміною лікарняних відпусткою за рахунок роботодавця

13 жовтня 2022, 16:03
Депутати пропонують уряду опрацювати питання щодо надання працівнику в разі хвороби додаткових днів оплачуваної відпустки замість виплати лікарняних.

Верховна Рада пропонує Кабінету міністрів опрацювати питання щодо надання працівнику в разі хвороби додаткових днів оплачуваної відпустки замість виплати лікарняних. Про це йдеться у перехідних положеннях до законопроєкту №3663 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України, який передано на підпис Президенту України

Депутати, зокрема доручили урядовцям: опрацювати питання надання роботодавцем оплачуваних днів додаткової відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника замість виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, тобто фактично повністю перекласти тягар оплати «лікарняних на роботодавців». Наразі лікарняні виплачує Фонд соціального страхування та роботодавець.

Крім цього парламентарі доручили підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроєкти щодо: збільшення строку отримання допомоги по вагітності та пологах; залучення роботодавців до реабілітації, створення адаптованих робочих місць для потерпілих внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання; можливості роботодавців, які повертають на роботу працівників після реабілітації, отримувати кошти від міжнародних донорів.