flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учасникам кримінального провадження можуть дозволити брати участь у суді з телефону будь-де – Комітет підтримав законопроєкт

10 січня 2023, 16:48

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт, який передбачає, що учасники кримінального провадження зможуть брати участь у судовому розгляді в режимі відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт №8219 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яким, серед іншого пропонується дозволити учасникам кримінального провадження у судовому розгляді в режимі відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів. 

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 336 Кримінального процесуального кодексу та встановити, що для проведення судового засідання у кримінальному провадженні поза межами суду, учасник кримінального провадження подає клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія клопотання в той самий строк надсилається іншим часникам кримінального провадження.

Передбачається, що учасники кримінального провадження беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

При цьому ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, переривання зв’язку тощо несе учасник кримінального провадження, який подав відповідне клопотання.

Водночас, у випадку технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, переривання зв’язку в учасника, участь якого є обов’язковою, суд відкладає судовий розгляд.

Якщо ж технічна неможливість участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, переривання зв’язку має ознаки зловживання правом з метою затягування судового розгляду, суд своєю вмотивованою ухвалою може позбавити учасника права участі в відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у цьому кримінальному провадженні.

 Суд також  може постановити ухвалу про участь учасника кримінального провадження у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

При цьому допит свідка, потерпілого, спеціаліста може здійснюватися у судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду, визначеному судом.