flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок керівнику фермерського господарства за невиконання рішення господарського суду

17 січня 2020, 15:11

Городоцький районний суд Хмельницької області визнав винним керівника селянського фермерського господарства в умисному невиконанні рішення суду, що набрало законної сили, вчинене службовою особою, і призначив покарання – 2 роки ув’язнення з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій строком на один рік. Та на підставі ст.75 КК України суд звільнив обвинуваченого від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк на один рік.

7 червня 2017 року набрало законної сили рішення Господарського суду Хмельницької області, за яким СФГ, очолюване обвинуваченим, повинно привести земельну ділянку в с. Шарівка Ярмолинецького району до попереднього стану, демонтувавши там усі конструкції, та повернути її власнику – державному дослідному господарству.

Проте керівник селянського господарства з виконанням рішення зволікав. 15 травня 2018 року державний виконавець відкрив провадження про примусове виконання рішення господарського суду й дав фермеру ще 10 робочих днів, аби той таки сам демонтував надбудови і конструкції на землі водного фонду, звільнивши її. Та коли ситуація не змінилася й через місяць, держвиконавець правопорушника оштрафував й повідомив орган досудового слідства про кримінальне правопорушення.

Правоохоронці кваліфікували дії керівника СФГ за частиною 2 статті 382 Кримінального кодексу України - умисне невиконання рішення суду, що набрало законної сили, вчинене службовою особою.

У суді фермер обвинувачення не визнав, пояснивши, що знає про рішення господарського суду, але виконати його не може, бо у ставку досі його риба і потрібен час, аби її виростити і повністю виловити. При цьому зазначив, що тамтешню землю орендує згідно із договором.

«В даному випадку невиконання судового рішення носить завуальований характер, коли зобов`язана особа хоча відкрито і не відмовляється від виконання судового акту, але вживає певних зусиль, які фактично роблять неможливим його виконання», – констатує Городоцький районний суд, погодившись із кваліфікацією дій директора.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

Прес-служба Городоцького районного суду Хмельницької області